Ehkä kysymys pitäisi kuitenkin muotoilla epätyypilliseen suomalaiseen tapaan, että miksi en halaisi Äiti Ammaa. Voiko siitä seurata jotain negatiivista, jos halaa ihmistä, joka elämäntehtäväkseen toteuttaa sitä, mikä on kaikkien uskontojen puhtain ydin ilman politiikkaa?

Yritetäänpä tarkastella, mikä on halaus. Jätetään kuitenkin mafiosojen halaukset suosiolla kriminologien analysoitavaksi. Ihmisten välinen halaus voi olla muodollinen ele, kuten kättely mutta parhaimmillaan se aiheuttaa kemiallisia ja fysiologisia muutoksia kehossa. Halaus voi olla lohduttava, jossa toinen osapuoli antaa lohdutusta toiselle, esim. äiti lapselle. Jokainen myös tietää, miltä tuntuu halaaminen, kun halaa rakasta ystävää tai sukulaista pitkän erossaolon jälkeen. Fysiologisesti halaaminen aktivoi oksitosiinin tuotantoa. Tämä hormoni ja aivojen välittäjäaine vaikuttaa verenpainetta alentavasti ja lievittää ahdistusta. Se myös stimuloi erilaisia fyysisiä toimintoja kehossa, jotka edistävät terveyttä. Hyvä halaus laajentaa tajuntaa ja tekee meistä parempia ihmisiä. Miksi siis emme halaisi aina kun on mahdollista?

Onko sillä sitten merkitystä halaako naapurin mummoa vai Äiti Ammaa? No se varmaankin riippuu hyvin pitkälti siitä, millä mielialalla naapurin mummo tai Äiti Amma on. Äiti Amma on elämänsä aikana halannut yli 35 miljoonaa ihmistä, joten hän on varmaankin kaikin puolin valmis tuntemattoman halaukselle. Parhaimmillaan hän varmasti pystyy halauksellaan antamaan voimaa ja lohduttamaan lohtua kaipaavia. Voiko käydä niin, että Äiti Amma kaipaisi lohtua ja vastahalaaja antaakin voimaa hänelle? Naapurin mummo puolestaan saattaa pahimmillaan antaa korvatillikan ja hakea lähestymiskieltoa, jos yllättäen mennään halailemaan. Mutta toisaalta hän saattaisi myös yllättyä iloisesti ja saada onnentunteen. Suomalainen halauskulttuuri on aika olematon, mitä nyt jääkiekkoilijat ja jalkapalloilijat halailevat toverillisesti toisiaan hyvän suorituksen jälkeen. Luulenkin, että on ehkä helpointa aloittaa halaileminen lähipiiristä ja ennestään tutuista henkilöistä. Kun sitten on jo jokseenkin kehittynyt halaaja, voi levittää halauksen ilosanomaa ja onnentunnetta ehkä laajemmaltikin kanssaihmisten joukossa.

Uteliaana ihmisenä minua kyllä kovin kiinnostaa, tuntuuko erilaiselta, kun halaa Äiti Ammaa. Katsotaan josko ryhdyn sanoista tekoihin ja käyn Amman luona, kun hän tulee Suomeen 30.10. Vantaan Energia arenaalle.  http://www.amma.fi/amma-suomessa.html

amma_suomessa01_fix.jpg