Kauhea stressi, pää käy ylikierroksilla vielä illallakin, vaikka pitäisi nopeasti nukahtaa, jotta ehtii levätä edes muutaman tunnin ennen heräämistä. Aamulla herätessä naama turvoksissa, kun lymfat ovat jämähtäneet kasvoihin. Ei millään jaksaisi nousta ja raahautua töihin. Dieetti päällä mutta aineenvaihdunta on täysin pysähdyksissä. Vatsan iho on veltto ja reidet ja pakarat täynnä appelsiini-ihoa. Tietty aika kuusta ja leukaan pamahti kipeä patti.

Näihin edellä mainittuihin ja lukuisiin muihin vaivoihin, kynsisienestä suonikohjuihin ja päänsärkyyn, löytyy luonnonmukaisia helpotuksentuojia. Nimittäin eteeriset öljyt.

Eteeriset öljyt ovat vesihöyrytislauksella tai puristamalla kasveista erotettuja pienimolekyylisiä haihtuvia yhdisteitä. Miksi eteeriset öljyt sitten vaikuttavat niin monella tasolla sekä fyysisesti, että psyykkisesti? Eteeriset öljyt imeytyvät hengitysteiden ja ihon kautta verenkiertoon ja stimuloivat aivojen limbistä järjestelmää. Rasvaliukoisina yhdisteinä ne varastoituvat elimistön rasvasoluihin ja näin ollen, esimerkiksi sitruunaöljyllä on kyky pehmittää kovettuneita rasvasoluja eli selluliittia. Eteerisillä öljyillä voi olla hyvinkin voimakkaita tai jopa haitallisia vaikutuksia silloin, jos niitä käytetään väärin. Onkin hyvin tärkeää laimentaa puhtaat öljyt aina johonkin pohjaöljyyn ja noudattaa annosteluohjeita sekä rajoituksia. Ainoastaan tea tree –öljyä ja laventeliöljyä voi laimentamattomana käyttää suoraan iholle. Ulkomailla jotkut lääkärit tai aromaterapeutit määräävät eteerisiä öljyjä myös sisäisesti käytettäväksi, mutta Suomessa en ole kuullut näin tehtävän.

Usein kuulee varoituksia, että allergisten ihmisten ei tulisi käyttää eteerisiä öljyjä. Tämä pätee silloin, jos on allerginen jollekin eteeriselle öljylle, niin kyseistä öljyä on toki syytä välttää. Usein kuitenkin tilanne on se, että esimerkiksi hajusteallergikot voivat paremmin sietää aitoja eteerisiä öljyjä, kuin synteettisiä tuoksuja. Eteeriset öljyt ovat hyvin monimutkaisia aromaattisia yhdisteitä, eikä niitä vielä tänäkään päivänä osata täysin jäljitellä. Esimerkiksi ruusuöljy koostuu yli sadasta ainesosasta, joista pystytään tunnistamaan 27. Synteettisillä tuoksuilla ei ole aromaterapeuttisia vaikutuksia ja myös mahdolliset haittavaikutukset ovat erilaisia, kuin eteerisillä öljyillä. Eteerisistä öljyistä on olemassa yli tuhatvuotinen kokemustieto ja hyödyt sekä haitat tunnetaan todella hyvin. Samaa ei valitettavasti voida vielä sanoa kaikista synteettisistä tuoksuista. Yksi kiistellyimmistä lienee synteettinen myski.

Mistä sitten tietää, onko kyseessä aito eteerinen öljy vai synteettinen hajuste? Jos on ostamassa kosmetiikkatuotetta ja haluaa, että tuoksu koostuu aidoista öljyistä, on helpointa luottaa sertifioituun luonnonkosmetiikkaan. Laadukkaita puhtaita eteerisiä öljyjä löytyy puolestaan esimerkiksi Floramelta ja Frantsilalta.

Ehdottomasti helpoin tapa käyttää eteerisiä öljyjä turvallisesti, on ostaa valmiiksi laimennettuja aromaterapeuttisia vartalo- tai kylpyöljyjä. Näitä löytyy mm. Dr. Hauschkalta, Weledalta ja Melvitalta.

Aromaterapeuttisilla öljyillä tehtävä vartalonhieronta vaikuttaa kokonaisvaltaisesti koko kehoon. Itse kävin noin kuukausi sitten Dr. Hauschka –hoitola Sofiassa vartalohieronnassa. Kosmetologi valitsee kullekin asiakkaalle sopivat öljyt hoidon tavoitteen mukaan. Oma ihoni on aika herkkä ja se tarvitsi vahvistusta, joten hoito aloitettiin Manteli jalkakylvyllä, joka pehmittää ihoa ja lämmittää jalkoja hellävaraisesti. Vartaloa hierottiin Oratuomi vartaloöljyllä, koska kyseinen öljy napakoittaa ihoa ja vahvistaa sidekudosta. Suosittelen vartalohoitoa kaikille, mutta erityisesti uupuneille ja helposti stressaantuville henkilöille. Myös urheilijat ja laihduttajat, jotka piiskaavat kehonsa äärirajoille, voisivat hoidon avulla hellävaraisesti saada maitohapot liikkeelle ja lihakset sekä mielen sopivasti rennoksi.

 

Omat suosikkini Dr. Hauschkan öljyistä ovat:

Sitruuna-sitruunaruoho vartaloöljy ja kylpyöljy – virkistävät mieltä ja kiinteyttävät ihoa, helpottavat turvotusta jaloissa ja muuallakin kehossa

Salvia kylpyöljy – tasapainottaa hormonitoimintaa, auttaa akneen, helpottaa liikahikoilua

Suo-laventeli vartaloöljy ja kylpyöljy – syvärentouttavat, helpottavat unentuloa, sopivat herkälle henkilölle ja herkälle iholle, viilentävät auringon polttamaa ihoa, nopeuttavat toipumista rasituksesta tai sairaudesta, lievittävät päänsärkyä, voivat myös auttaa lasten yökasteluun ja jännittämiseen

Ruusu vartaloöljy ja kylpyöljy – sydänsuruihin, rauhoittavat mieltä, erittäin hellävarainen öljy kaikkein herkimmillekin, sopii myös vauvahierontaa 3kk:den iästä eteenpäin

Koivu-arnikki vartaloöljy – lämmittää lihaksia ennen rasitusta ja sen jälkeen (koivu-uute nopeutta maitohapon palamista lihaksissa ja vuoriarnikki nopeuttaa kudosten palautumista), kasvukipuihin, aktivoi aineenvaihduntaa

Rosmariini jalkavirkiste (ei varsinaisesti öljy, vaan vesimäinen tuote) – aktivoi nestekiertoa joka puolella kehossa, ehkäisee suonikohjujen muodostumista, virkistää jalkoja ja helpottaa paineentunnetta sekä lievittää turvotusta, sopii myös veltostuneen ihon napakoittamiseen vatsan tai reisien alueella

Jos nyt kirjoituksesta inspiroituneena päätät perustaa kotikylpylän, tässä muutama vinkki:

Vartaloöljyt kannattaa hieroa kostealle iholle silloin, jos niitä käytetään ihonhoidossa. Tällöin öljy imeytyy ihoon paremmin, eikä jätä rasvaista pintaa. Jos taas halutaan käyttää öljyä lämmittävään lihashierontaan, öljy levitetään tietenkin kuivalle iholle, koska halutaan, että öljy pysyy ihon pinnalla mahdollisimman pitkään. Jos et omista kylpyammetta, laita kylpyöljyä suoraan suihkukintaaseen tai tee itsellesi jalkakylpy. Eteeriset öljyt ovat antimikrobisia ja esim. kynsisieneen tai kynsivallintulehdukseen sekä huuliherpekseen tehoaa erinomaisesti tea tree –öljy.

Kuvitellaan hetki, että Suomessa osattaisiin käyttää eteerisiä öljyjä hyvinvoinnin lisäämiseen hyvin monipuolisesti. Päiväkodeissa ja kouluissa olisi huomattavasti matalampi melutaso ja vähemmän käytösongelmia, jos lasten selkään hierottaisiin aamuisin ruusuöljyä. Lastenhoitajat ja todennäköisesti myös erinäiset konttorin tädit voisivat puolestaan kahvitauolla uittaa jalkoja hetken salviassa, näin mahdolliset hormoniheilahdukset jäisivät väliin. Takakireät virkamiehet syventäisivät hengitystään, vaikka laventeliöljyllä samalla, kun mielikuvissaan kirmaavat keskellä Provencelaista laventelipeltoa. Verenpainekin pysyisi siten sopivissa lukemissa. Unilääkkeiden sijaan voitaisiin potilaalle määrätä samaista laventeliöljyä kylpynä ja sumutettavaksi makuuhuoneeseen. Öljyjä ja käyttötarkoituksia on lukematon määrä, valitettavasti kuitenkin synteettiset valmisteet ovat pyrkineet syrjäyttämään nämä kallisarvoiset luonnonantimet. Kunhan bakteerien antibioottiresistenssi tulevaisuudessa melko varmasti riistäytyy käsistä, nämä kauan unohduksissa olleet ystävämme tuovat onneksi helpotusta tilanteeseen, jos vaan osaamme niitä käyttää. Ja nyt jo, näin vapun kunniaksi, voi askarrella hienon keskiaikaisen ruttonaamarin suomalaisissa homekouluissa pakertaville lapsukaisille.